Acıağaç : İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
Ateşi düşürür. Tükürük ifrazatını arttırır. Mide, bağırsak, karaciğer ve
böbreklerin çalışmasını düzenler. Böbrek sancılarını keser, taşların
düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını döker. Kanamaları
durdurur. Haşarat kaçırıcı olarak da kullanılır. Fazla kullanılacak
olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.
•
Adaçayı : Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.
Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti
iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir.
İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir.
Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.
•
Adamotu : Zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü
arttırıcı etkileri vardır. Rast gele kullanıldığında zararlı olur.
• Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya sürülür.
•
Ahududu : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını
sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik
verir.
•
Alıç : Asabi çarpıntıları giderir. Sinir bozukluğunu geçirir. Yüksek
tansiyonu düşürür. Aritmide kullanılır. Uykusuzluğu giderir. Kalbi
kuvvetlendirir. Damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır.
•
Anason : Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri
tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur. Hazmi
kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini söktürür.
Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve
bronsitte görülen sikayetleri giderir.
•
Anason : Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan
tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı
arttırır. Öte yandan kusmayı ve ishali keser.
• Ardıç : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar söktürücü özelliktedir.
• Aslanağzı : Balgam söktürür. Bronşitte rahatlık verir
• Asma : Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.
•
Ayı üzümü : Kuvvet verir. İshali keser. İdrar yollarını temizler. İdrar
söktürür. Ateşi düşürür. İdrar yollarındaki taşların düşmesine yardım
eder. Prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetleri giderir.
•
Ayrıkotu : Bitkinin etli kökleri çok eskiden beri üriner hastalıklarda
kullanılan önemli bir halk ilacıdır. Kökler mesane ve böbrek iltihapları
dahil, mesanedeki tas ve kumları düşürmek için kullanılan iyi bir idrar
söktürücüdür.
•
Ayva : İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.
•
Badem : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Böbrek, mesane ve tenasül
yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek
ağrılarını hafifletir.
•
Badem : Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik
yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem
surubu hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için iyi bir müshildir.
Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina
karsi kullanilmaktadir.
•
Bakla : İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek
iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı
olur.
•
Baldıran ( Ağuotu) : Nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli
bir bitkidir.Ev ilaçlarında kullanılmaz.Tıpta, özellikle dişçilik
alanında kullanılır.Ağrı kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile
epilepsi hastalıklarinin tedavisinde kullanılır.
•
Bamya : Meyvesi beş bölmeli,tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri
renkte bir sebze. Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf
edilir. Konserveleri de yapılır. Meyveleri müsilajlıdır. Kabızlık
tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için faydalıdır.
•
Banotu : Yumuşak tüylü, otsu bir bitki. Gavur haşhaşı adıyla da
bilinmektedir.Meyve çok tohumlu ve bir kapakla açılıp tohumlarını saçan
bir kapsüldür.Altı türü vardır. (Siyah Banotu) ile (Mısır Banotu) tedavi
sahasında kullanılır. Mısır Banotu Malatya civarında bulunmaktadır.
Bilhassa alkaloit endüstrisi için önemlidir. Siyah Banotu hemen hemen
bütün Anadolu ve Trakya’da bulunur. Meyvaları çanak yapraklar tarafından
sarılan, kapak ile açılan bir kapsüldür. Bu kapsül içinde gri esmer
renkli, üzerinde küçük çukurcuklar bulunan çok miktarda tohum
bulunur.Bitkinin kullanılan kısmı; yaprakları, kökü ve tohumlarıdır.
Yapraklar, bitki çiçekli iken toplanır ve kurutulur. Tohumlar tamamen
olgunlaştıktan sonra alınır, güneşte ya da 40-50 derecelik fırınlarda
kurutulur. Kuvvetli bir uyuşturucu ve ağrı kesicidir. Bazi müshillerin
tesir edebilmesini kolaylaştırır. Bilmeden kullanıldığında
zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.
•
Bezelye : Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C
vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde
sorunları olanlara tavsiye edilir.
•
Biberiye ( Kuşdili otu) : 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını
dökmeyen bir bitki.Kuşdili olarak da bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden
uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir.
Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi
vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Ayrıca
hazımsızlığı giderir.
Çarpıntıları keser, migreni keser.İdrar ve adet söktürür.
• Boru çiçeği ( çan çiçeği ) : Nefes darlığı , bronşit ve astımın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir.
•
Böğürtlen : Dikenli ve çalı görünümünde bir bitki. Ekilmemis yerlerde,
çit, yol ve hendek kenarlarında çok bulunur. Meyva birçok meyvanın
oluşturduğu bileşik küre biçimindedir. Kullanılan kısımları yaprakları
ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede
kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabız
edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz
iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır.
•
Brokoli : Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir
sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir.
Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli
tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp
dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs
kanserini önler. Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı
etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan ‘indole’
adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen
bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de,
spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış
olması) önlemesi.
•
Buğday : Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış
kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü
yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb.
bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday
tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum,
demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf
ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini
önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz
daha zordur.
•
Ceviz : Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler,
kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker
hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri
boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2,
C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin
hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık
sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi
yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz
meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü
artırdığını belirtti. Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından
bazıları şöyle sıralanıyor: • Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı
zamanla bunların yok olmasını sağlar. • Taze dalların kabukları ve
meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı
mideyi kuvvetlendirir. • Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar,
mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir. • Bir miktar
ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.
• Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa
iyileşmesini sağlar. • Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj
yapılırsa lekeler yok olur.
•
Civan Perçemi (Binbir yaprak otu, Kandil Çiçeği) : Bitkinin kullanılan
kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen
açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu
yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet
verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı
antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği
vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.
•
Çamfıstığı : Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine
yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da
faydalıdır.
• Çemen : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir.
•
Çiğdem (Mahmur Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve
yumrusudur. İdrar söktürür, Kabızlığı giderir. Kesinlikle tavsiye edilen
miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çiğdem tohumu ve yumrusundan
hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı
kullanılmaktadır. Daha çok ziraatta kullanılır.
•
Çilek : Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunları
olanlar için de iyi bir meyvedir. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak
sorunları için de birebirdir. Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor,
dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını
gideriyor. Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek
tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor. Çilek C vitamini
ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli
besinler arasında önemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, çileğe şeker
ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.
•
Çörekotu : İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı
kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş
ağrısını keser.
• Defne : Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir
• Deniz Kadayıfı : Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak da kullanılır.
•
Deniz Yosunu : Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Troid
hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir içeren su yosunu,
metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko
içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili.
•
Dereotu : Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir. Meyveler eylül
sonunda toplanır ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ,
pektin ve azotlu bileşikler vardır. Meyveler yatıştırıcı, mide ve
bağırsak gazlarını önleyici olarak kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa
tesiri iyidir. Yaprakları da yemek ve salatalarda kullanılır.
• Devedikeni : Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.
•
Domates : Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak
yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir
potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını
düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp
hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. ‘Beta karotin’e yakın
olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan
maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri
riskini azalttığını gösterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen
erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az
•
Dut : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu
boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür.
• Düğün Çiçeği : Kavak merhemi ile birlikte hâricen basura karşı verilmektedir.
•
Ebegümeci : Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları
önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik
iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
•
Eğreltiotu : Barsak parazitlerine karşı çok eski târihlerden beri
kullanılmaktadır. Toz veya hulasa hâlinde alınır. Tavsiye edilen
miktardan fazla alınmamalıdır.
•
Elma : Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma
yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz.
Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu
rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut
hastalıklarına karşı da yararlıdır.
•
Enginar : Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki
şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.
Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim
ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin
maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden
araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı
kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın
içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol
miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikler.
•
Fesleğen : Öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında
faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, sivrisinek ve
tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.
• Fındık : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar.
•
Funda ( Süpürge Otu) : Bâzı türlerinin dalları ipek böcekçiliğinde askı
olarak kullanılır. Dalları çalı süpürgesi yapımında, ayrıca yakacak
olarak kullanılır. Genel olarak idrar yolları taşlarına karşı idrar
söktürücü olarak kullanılır. Funda ayrıca, ishal ve böbrek taşları
tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi çıban ve
egzamada faydalıdır. Zayıflamak için de kullanıldığı bilinmektedir.
• Gelincik : Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.
•
Greyfurt : C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C
vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren
pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah
açar.
•
Gül : Gülden gülyağı ve gülsuyu elde edilir. Gülyağı kozmetik ve
parfümeride kullanılır.Gülyağının antiseptik (mikrop öldürücü) etkisi
vardır. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Göz kanlanmaları ve göz
nezlesinde etkilidir. Dâhilen ise hafif müshil etkilidir. Gülsuyu ve
gül reçelleri halk arasında yaygın olarak kullanılır.
•
Gülhatmi : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. Nezle ve öksürükten
kaynaklanan şikayetleri giderir. Boğaz, bademcik ve diş eti
iltihaplarında kullanılır. Barsak iltihaplarında etkilidir.
•
Günlük Ağacı : Ağacın yongaları kurutulur, günlük ve buhur olarak
kullanılır. Nefes darlığını giderir. Tütsü olarak kullanılır.
•
Güzelavratotu : Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, mide,
barsak, astım, kalp, sinir ve beyin hastalıklarının tedavisi için
yapılan ilaçlarda da kullanılmaktadır.
•
Hanımeli : Tıpta yaprakları gargara yapmak için, çiçekleri
antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak
kullanılır.
•
Haşhaş : Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ile
elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve
tohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa hâricen kullanılan bâzı
merhemlerin bileşimine girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma
zamanına göre değişen afyon alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici
olarak, özellikle diş hekimliğinde kullanılır. Tohumlarının yağı ise,
tohumları soğukta tazyik edilmesi sûretiyle elde edilen yağdır. Soğukta
elde edilen yağın bileşiminde asitler az, sıcakta elde edilen yağın ise
asitleri fazladır. Soğukta elde edilen yağ, bâzı merhemlerin bileşimine
girer. Sıcakta elde edilen yağ, yemek yağı ve sanayide sabun yapımında
kullanılır. İçerdiği zehirli maddeli dolayısıyla, hekim kontrolü ve
tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Hatmi : Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak iltihaplarını giderir.
•
Havuç : Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard’ın araştırmalarına
göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında
azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10
oranında azalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer
kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri
yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini
kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı
giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir,
idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir.
Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve
bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan
serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor)
içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin
kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.
•
Hayıt : İdrar söktürür. Sancıları keser. Aybaşı kanamalarını düzenler.
Anne sütünü artırır. Hazımsızlığı giderir. Karın ağrısı ve ishali keser.
Ayak şişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarında kullanılır.
• Hindistancevizi : İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.
•
Hodan : Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Fazla miktarda
müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar taşır. Yapraklar ve çiçekler ter verici,
idrar ve balgam söktürücüdür. Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karsı
kullanılır.
•
Hurma : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar
hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu. İsrailli
bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı. İsrailli
bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için
önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar. İsrail’de yapılan bir
araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif,
mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları,
elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada
sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki
kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim adamları, düzenli yenilmesi
halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin
içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu
kaydettiler.
• Hüsnüyusuf : Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir. İktidarsızlıkta da faydalıdır.
•
Ihlamur : Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve
balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği
banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp
içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.
• Isırgan : Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamalarını keser. Balgam söktürür.
•
Ispanak : Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın
getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara
karşı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere
karşı etkili. Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme
bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin yüzde 86
oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler
gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte
ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak,
günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.
• İncir : Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.
•
Kabak : Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa
çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş kabuklarından ayrılarak
dövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40
gr büyüklerde takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve
B1 vitamini ihtiva eder. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve
şiş yerlere lapa olarak da tatbik edilir.
•
Kahve : Kahvede kafein alkoliti vardır.Kafeinin az miktarının damarları
genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir,
sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı
çoğaltır, solunumu hızlandırır. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini
arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karşı kullanılır. Fazla
miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını
arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur.
•
Kakao : Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı
etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır,
idrar söktürür. Fazla miktarı zararlıdır.
•
Kantaron : Çayı kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve hazmı
kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da
faydalı olduğu bilinir.
• Karabaş Otu : Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir.
•
Karabiber : Mideyi ısıtır. iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve
barsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir. Afrodizyak özelliği
vardır.
• Karanfil : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
•
Karnabahar : Zihin yorgunluğunu giderir. Afrodizyak özelliği vardır.
Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi
gelir. Şeker hastalarına faydalı olduğu bilinir.
•
Karpuz : Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek
sıhhat ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur.
• Kasımpatı : Böcek öldürücü ilaç yapılır.
•
Katırtırnağı : İdrar ve balgam söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Böbrek ve
safrakesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder. Mesane hastalıklarını
tedavi eder. Romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalp
hastalıklarında kullanılır.
•
Kavun : Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri)
de tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların çekirdekleri
kurutulur. Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri
suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır.
Ayrıca kavun, sinirleri yatıştırır, böbreklerdeki kanı temizler,
taşların düşürülmesine yardımcı olur. Barsaklarda ülser ya da iltihab
olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir.
•
Kayın Ağacı : Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek
yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır. Kayın katranının
distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da
dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının
suda kaynatılmasıyla elde edilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir.
•
Kayısı : Çekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik
asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir. Çekirdek
içinden elde edilen yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde
balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır.
• Kaynanadili : Dizanteri ve ishali giderir.
•
Keçiboynuzu : Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır. Kuru meyvelerin
temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarında
kullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker. Sigara tiryakileri
için faydalıdır.
•
Kekik : Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını
keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının
düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.
• Kenevir : Merkezî sinir sistemine etki eder, yatıştırıcı ve uyuşturucudur. Hazım sistemine pek tesiri yoktur.
•
Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır. Kereviz
unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar söker, böbrek taş ve
kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri
temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır.
•
Kestane : Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş
düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları kuvvetlendirir. Kan
dolaşımını düzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler.
Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Damar
sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları
yememelidir.
•
Kına Ağacı : Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanılır. Uyuz ve
egzamaya iyi gelir. Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür. Ağız
yaraları ve deri çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve
kuvvetlendirir.
•
Kınakına : Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır
ve mikrobik hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt
kaşıntılarında faydalıdır. İştah açar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir.
•
Kızılcık : Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır.
Kabız edici özelliği vardır. Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi
kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır.
•
Kiraz : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde
aspirinden çok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu
yörede çok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin
gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri
sürüyor. Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Muraleedharan Nair kirazda
bulunan ve ”antosiyanin” olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların
bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor. Nair ve ekibi genelde
uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve
ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini
araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı
etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle
karşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin
bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha
fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca
vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu.
Nair’e göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki
yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine
çalışıyor.
• Kişniş : İştah açıcı, barsak gazlarını giderici, teskin edici, bas dönmesine karşı kullanılır.Fazlası zararlıdır.
•
Kivi : Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır.
Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve
kabızlığı önler.
•
Kuşburnu : Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.
Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer
C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan
temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır.
Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır.
Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.
•
Kuşkonmaz : Hazımsızlığa karşı etkili. Antitoksit maddeler içeren bu
sebze böbreği toksinlerden arıtıyor ve besinlerin hazmedilmesini
kolaylaştırıyor
•
Lahana : Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir.
Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve
rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin
atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra
kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine
karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal
bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya
göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri
üçte iki oranında azalıyor.
•
Lavanta : Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya
karşı çay hâlinde kullanılır. Çok iyi bir koku vericidir. Hâricen
yatıştırıcı olarak da kullanılır. Parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli
bir bitkidir.
•
Mantar : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle Çinliler’in ilaç
niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve
bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
•
Marul : Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum
içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100
gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha
fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine
tekabül ediyor.
•
Maydanoz : Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı
dert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan
elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek
taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Bir demir
deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A
vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının
çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları
düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da
koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle
uyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki zehirli maddeleri
dışarı atar. Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu
suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan
maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları
önlüyor ve yanmayı geçiriyor. Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında
saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor.
•
Mazı : Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır. Kozalağından barsak
kurdu düşürücü ilaç yapılır. Gebe kalmayı önlemek için kullanılır. Bazı
zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı bilinir. Basur memelerinde
de faydalıdır.
•
Melekotu : Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu
dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine
faydalıdır.
•
Melissa : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici ve
antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza
zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri
keser. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay
hâlinde kullanılır.
•
Menekşe : Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bâzı deri
hastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.
• Mersin : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır.
• Meyankökü : Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.
•
Mısır : Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif içeriyor. Mısırın
içeriğindeki yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde
protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
•
Mine Çiçeği (Güvercin otu) : Tıbbî olarak, kabız edici, teskin edici
etkisi vardır. Baş ve mafsal ağrılarını dindirir. Yorgunluğu ve
uykusuzluğu giderir.
• Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.
•
Nane : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü,
bulantıyı giderici olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli ilâçların
terkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak
yemeklere konur. Nâne esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına
karşılık az miktarı mîde ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir.
Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır.
•
Nar : Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine
faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, bağırsak
hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.
• Nazarotu : Ekzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır.
•
Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı
, müshil ve ateş düşürücü olarak çay hâlinde kullanlır.
• Nilüfer : Kökleri kabız edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatıştırıcı ve uyuşturucudur.
• Nohut : Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır.
•
Okaliptus : Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılır.Öksürüğü
keser, boğaz ve burun iltihaplarını giderir. İdrar yollarını temizler.
Hâricen deri üzerine sürülmek sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır.
Ökaliptus yaprakları doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi,
yağının tıpta da pekçok faydaları vardır. İlâç olarak veya kaynatma ile
buğu, koku hâlinde de kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam
söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevî ateşlenmeye, nezle,
nevralji, bronşit, romatizma, şeker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya
ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve mâcun şeklinde kullanılır.
• Ökseotu : Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.
•
Pancar : Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir.
Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve barsakları
kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır.
•
Papatya : Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede
kurutulur.Çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar
çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir.
Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde
olarak da kullanılır.
•
Patates : Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır,
kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve
protein içerir. Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan
karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin
açısından en zengini. 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17
mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var.
Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz. Her zaman söylenir,
bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı
kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir.
Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25’ini
kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az
suda pişirmek gerek.
•
Patlıcan : Kansızlığı giderir. Karaciger ve pankreasın düzenli
çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmaları ve
ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntılarını giderir.
Cilt hastalıkları, şeker, mide, barsak ve karaciğer hastalıkları aşırı
derecede olanlar yememelidir.
•
Pırasa : İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı
giderir. Basur memeleri için faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların
düşürülmesine yardımcı olur.
•
Portakal : Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri önleyici olarak
bilinen bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini
içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür.Vucüdun C
vitamini, potasyum, protein, B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve
antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor, kolestorolü
düşürüyor
•
Safran : Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve
renk verici olarak kullanılır.Fazla miktarda kullanılmamalıdır.
Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
•
Salatalık : Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar
temizler. Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında
vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve
enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun
enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de
düşürüyor.
• Salep : Öksürük ve bronşite faydalıdır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Zihni çalıştırma gücünü arttırır.
•
Semizotu : Mide ve barsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır.
Kanı temizler. Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir
ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.
• Sinameki : Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
•
Soğan Ve Sarımsak : Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini
azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da
bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında
bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken
yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren
bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor.
Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan içerdiği kimyasal
maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor.
Newcastle’da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin
damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor.
•
Soya : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya,
içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun
etkilerini sulandıran bir madde içerir ve buda kadın bünyesi için son
derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen
hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma
riskini çok arttırır.
•
Sumak : Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz
ve diş etleri hastalıklarında gargara hâlinde kullanılır. Sumak
meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtivâ eder. Baharat
olarak çok kullanılır.
• Susam : Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.
• Şebboy : Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır.Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
•
Şeftali : Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar
söktürür. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve
böbrekler için faydalıdır.
•
Taflan : Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak
kullanılır.Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş
meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır.Tâze
meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.
• Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
•
Tere : İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük
söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
Kanser, anemi ve lif hastalıklarına karşı etkili. Tere kanserle savaşan
sebzelerin arasında olduğu gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve
folik asit içerenlerin başında geeliyor. Tere gibi yeşil sebzeler yiyen
kadınların, life ilişkin hastalıklara yakalanma riskleri daha az.
•
Turp : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine
yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra
taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve
bronşite faydalıdır.
•
Üvez : Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi
bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. Yine
meyveleri idrar söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere
sâhiptir. Meyveler C vitaminince zengindir. Yapraklarının çayı şeker
hastalığına karşı kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadir.
Zararsızdır.
• Üzerklik : Bağırsak kurdundan prostata, hemoroitten karın ağrısına pek çok hastalığa iyi gelmektedir.
• Vişne : İshali keser. Ateşi düşürür. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir.
•
Yaban gülü : Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra
taşlarına karşı kullanılır. C vitamini yönünden zengin olduğu için de
bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır.
• Yasemin : Çiçeklerinden hazırlanan çay göğüs yumuşatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır.
• Yenibahar : Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
• Yerelması : Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir
• Yılan yastığı : Ateşi düşürür. Terletir, vücuda rahatlık verir. Sinirleri uyarır.
• Yosun : Haşlaması barsak kurtlarını döker. Saçlar yıkanırsa kuvvetlendirir.
• Yulaf : Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır
• Zencefil : İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.
• Zerdaçal : Mîdevî ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir.
•
Zeytin : Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer
ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek
tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak
solucanlarının düşürülmesine yardımcı olu